Програма дослідження "Психологічна готовність дітей до навчання в школі"

Програма діагностичного дослідження

«Психологічна готовність дітей до навчання в школі-інтернаті»
     
Вступ до школи є однією з найважливіших подій у житті дитини. Навчання у школі-інтернаті має свої особливості в порівнянні зі школою, тому психологом інтернату на початку навчального року необхідно відслідити готовність кожного вихованця до навчання. Програма дослідження готовності дітей до навчання базується на позіціях Д.Ельконіна і А.Венгера, які психологічну готовність визначають через інтелектуальну; вольову готовність – формування відповідного рівня довільності; мотиваційну готовність – бажання ходити до школи, здобувати нові знання; особистісну готовність – бажання зайняти нову соціальну позицію – позицію школяра; соціально-психологічну готовність – сформованість у дитини ставлення до вчителя як до дорослого, що володіє особливими соціальними функціями; розвиток необхідних форм спілкування з однолітками (уміння встановлювати рівноправні стосунки).
 Мета дослідження: визначити готовність дитини до шкільного навчання;
Завдання:
·                вивчити індивідуальні психологічні особливості дитини, рівень шкільної зрілості з метою визначення індивідуального підходу до них у навчально-виховному процесі;
·                виявити дітей, які потребують особливої уваги до свого розвитку, забезпечити з перших днів їх перебування у школі індивідуальний підхід до них з метою профілактики шкільної неуспішності і дезадаптації;
·                розподіл майбутніх першокласників по класах у відповідності з їх “зоною найближчого розвитку”, що дозволить кожній дитині розвиватися в оптимальному для неї режимі;
·                скласти індивідуально-психологічну картку на кожну дитину;
·                розробити конкретні рекомендації батькам, учителям із розвитку чи активізації окремих психічних процесів.
 Термін проведення: Оскільки зачислення учнів до школи-інтернату проходить за рішеням обласної МППК (за наказом Міністерства освіти і науки України від 19.06.2003 р. №389, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2003 р. за № 547/7868), набор та поповнення 1 класів в інтернаті  продовжується протягом травня-вересня. Реалізація даної програми  здійснюється протягом  серпеня-жовтня  кожного навчального року.
Методи:
1.              Інтелектуальна готовність визначається за допомогою методики діагностики готовності до навчання (СтадненкоН., Ілляшенко Т., Обухівська А. Психологічна готовність до навчання дітей шестилітнього віку. Методика діагностики та корекційно-розвіткові заняття. - м.Кам’янець-Подільський: ПП Зволейко Д.Г., 2006.)
2.              Вольова готовність -  тест «Будиночок» (Сыроватко Е.Н., Байер О.Н. Определение готовности к обучению в школе: Научнометодическое пособие / Под ред. С.И. Подмазина – Запорожье: Премьер. – 2002.)
3.              Мотіваційна готовність - Методика «Навчальна мотивація» (за М.Гінзбургом) (Сіроватко Е.Н., Байер О.Н. Определение готовности к обучению в школе: Научнометодическое пособие / Под ред. С.И. Подмазина – Запорожье: Премьер. – 2002.)
4.              Соціально-психологічна готовність – Оцінювання психосоціальної зрілості за тестовою бесідою (за А.Керном – Я.Йєрасеком). Готовність дитини до навчання / Упоряд.: С.Максименко,          К.Максименко, О.Главник – К.: Мікрос-СВС, 2003. – 112 с. – (Психологічний інструментарій)
Для визначення  загальної готовності вихованців психолог використує данні медичного обстеження, заключенняя ОМППК та анкетування батьків.
План реалізації дослідження
Вид діяльності
Термін виконання
Учасники
            1
Аналіз літератури
Травень - серпень
Психолог
            2
Підготовка діагностичного інструментарію
серпень
Психолог, бібліотекар

3

Психолого-педагогічний практикум з педагогами, працюючими в 1-х класах «Готовність вихованця до школи»
Серпень-вересень
Психолог, педагоги, що працюють в 1-х класах
4
Проведення методик
Вересень
Учні 1-х класів, психолог
5
Обробка та аналіз даних
вересень
Психолог
6
Підготовка висновків та рекомендацій для педагогів та батьків
Вересень-жовтень
Завуч з НВР, батьки, логопед,  вчителі,  вихователі першокласників, психолог
7
Розроблення методичних рекомендацій для корекції їснуючих проблем
жовтень
Психолог, вихователі, батьки, вчителі, дефектологи


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Памятка для учнів Мобільні телефони: користь чи шкода?

Година спілкування для учнів 6-7 класів Безпечне використання інтернету